Klöser din katt på otillåtna ställen?

“Katten har hela trädgården fullt av träd att klösa på, varför envisas den med att klösa sönder soffan?”

De flesta kattägare har någon gång sett glimten i kattens ögon när den rusar fram till soffans armstöd, klöser frenetiskt och skyndar sig därifrån när de får en tillsägelse. Oftast sker det någon enstaka gång i stundens hetta när katten leker men för många kattägare är otillåtna klösningar ett stort problem. För att kunna bryta detta beteendet är det viktigt att förstå varför katten klöser. Den gör inte det enbart för att reta husse och matte, även om det ibland känns så.

Det är viktigt med rutiner.

Katter är vanedjur. De mår bra av att allting är precis som det alltid vart. De tycker om rutiner och när allting står på samma plats som det brukar. Detta är kanske inte helt uppenbart för alla kattägare men om man lägger ner lite tid att studera sin katts vanor så kommer du snart att upptäcka likvärdiga rutiner, varje dag.
Katten har oftast en eller flera viloplatser som den spenderar tid vid. Likaså har den lekplatser och en del utkiksplatser. En utekatt har också en eller flera jaktmarker och matplatser på sitt revir.

När katten rör sig mellan dessa områden är det viktigt för den att doftmarkera på vägen. Det gör den genom att gnida kinden mot saker den passerar, en dörrkarm, ett stolsben eller en trädstam utomhus. Klösa på upprättstående pelare, väggar eller trädstammar. Katten använder också sitt urin för att markera sitt revir för andra katter och för att känna sig trygg inom sitt område. Ju starkare doft av sig själv, desto tryggare katt. Katten har doftkörtlar under hakan och mellan trampdynorna.

En katts rutiner kan alltså vara frukost, markera mot dörrkarmen på väg mot lekplatsen i vardagsrummet. Efter lekstunden klöser man lite eller stryker sig mot stolsben eller sin människa på väg mot en viloplats. Och så fortsätter det mellan måltid, lek och vila.
Varför envisas katten med att klösa på fel ställen då? Det kan bero på flera olika störningar i kattens miljö.

Checklistan

 • Har din katt en klöspelare på den plats där den valt att klösa?
  Katten väljer sina klös-platser med omsorg, oavsett om det är utomhus eller inomhus. Att du har en dyr klösmöbel i vardagsrummet löser inte problemet med klösningar på hallväggen. Även om katten förstår att husse eller matte blir arg om man klöser där man inte får.
  Lösningen kan vara att köpa en klösplatta eller en enkel klöspelare och ställa på just den plats katten valt. Den dyra klösmöbeln kanske är sovplats och inte lekplats?
 • Eskalerar klösningarna efter förändringar i hushållet?
  Upplever du att klösningarna intensifieras emellanåt trots att du försett katten med bra klös-platser? Då kan det vara så att katten börjat känna sig lite osäker i sin miljö. Oavsett om den bor inne, ute eller både och.
  Det kan bero på att det skett en eller flera förändringar i miljön eller rutiner. Vissa katter är känsligare än andra.
  Det kan vara så enkelt som att du köpt en ny soffa, kastat en gammal köksstol eller bytt gardiner. Det kan också bero på nya arbetstider, ny kattsand, ny mat eller ett hastigt veterinärbesök.
  Det kastade sakerna kan ha vart en doftmarkeringsplats för katten och den nya soffan luktar ju inte alls som hemma.
  Lösningen kan vara att köpa Feliway adapter eller spray. Detta är syntetiska feromoner som liknar kattens “trygghets-doft” och kan hjälpa till vid oundvikliga förändringar.
 • Har katten en tillräckligt stimulerande miljö?
  Katten är ett ensamlevande ökendjur. Trots att katten är domesticerad så finns behoven och instinkterna kvar. Som jag skrev tidigare så är vissa katter känsligare än andra och “problemen” olika intensiva.
  För att en katt ska känna sig nöjd i sin miljö behöver den flera olika viloplatser på olika nivåer där det är lugn och ro. Den behöver möjlighet att få jaga (leka) och göra av med energi i form av klättring och klösning. Den behöver också en eller flera utfodringsplatser, gärna inte precis bredvid varandra samt en eller flera toaletter på avskilda platser. Ju fler katter man har, desto fler av alla dessa platser behövs. Uppfylls inte detta är det vanligt att katten tar ut sin frustration genom att klösa frenetiskt där den kommer åt. Det blir ibland ett stereotypt beteende.
 • Är katten stressad av andra katter?
  Att minnas är att katten är ett ensamlevande djur. Ibland blir individer stressade eller osäkra runt andra katter. Oavsett om det är katter i samma hushåll eller om den ser eller känner lukten av grannens katt. Detta kan resultera i att katten klöser för att försöka skapa sitt eget revir och känna mer av sin egen doft i reviret den delar med andra.
  Lösningen kan vara att se till att den oroliga katten har möjlighet till mer eget utrymme. Det kan vara genom fler toaletter, fler klösmöbler, fler sovplatser och fler mat/vatten platser. Stressar grannens katter genom ett fönster kan man hänga för persienner och även här använda sig av Feliway spray eller adapter.

Jag hoppas att dessa tips kan leda till att fler av våra katter får ro och harmoni i sin vardag och att frustrerade kattägare kan känna tröst i att det vi ser som “problembeteenden” ofta går att göra någonting åt.
Bara man kan se livet genom kattens ögon kan man upptäcka stressmomenten eller frustrationen som leder till oönskade beteenden.

Madeleine Andersson 2019-12-29