Vi som arbetar med djur!

Vill du också synas här?
Skicka ett mejl och berätta om dig och ditt djur-yrke!


MADELEINE NORDMARK – DJURSKÖTARE & VETENSKAPSKOMMUNIKATÖR

Madeleine har arbetat som djurskötare i 13 år. Hennes primära inriktning har vart friskvård och kostrådgivning för hund, katt och smådjur men hon har även arbetat med större djur.
Hästar, kameler, lejon, alpackor, primater, andra djurparksdjur och lantbruksdjur.


”Alla djur ligger mig varmt om hjärtat. Det är något speciellt med att starta dagen med att sköta om ett stort lejon, efter lunchen krama en ringsvanslemur och pussa en get innan man åker hem till sina egna husdjur”

Som barn spenderade Madeleine det mesta av sin fritid i stallet bland hästar och ponnyer.
En hobby som följt med i vuxen ålder. Sin yrkesbana startade hon inom zoo fackhandeln där mötet med djurägare blev startskottet för en utbildningsverksamhet.

”Många vardagsproblem är återkommande bland djurägare. Vad ska mitt djur äta? Varför klöser min katt sönder soffan? Varför biter hamstern barnen? Varför dör mina fiskar? Att dela med sig av sin kunskap och erbjuda problemlösning har vart en central del av mitt arbete. Utbildning och kunskapsspridning är det viktigaste vi kan göra som djurskötare” säger Madeleine.

Under senare år har Madeleine bytt inriktning och arbetar nu med en del utrotningshotade arter, lantbruksdjur och miljöfrågor vid sidan av sin verksamhet www.djurskotarkurs.se.

”Jag brinner för att utbilda människor om situationen i världens miljöer och djurliv. Ju mer vi vet desto mer kan vi hjälpas åt att bromsa den destruktiva utvecklingen i världen. Förstörelsen av viktiga ekosystem, nedskräpningen av haven och hotade djurarter.”


CAROLINE OLSSON – HUNDFÖRARE & HUNDFRISÖR

Caroline Olsson har alltid haft ett stort hundintresse. Efter studenten från djurgymnasium som hundfrisör, flyttade hon ifrån Dalarna och startade ett eget hundtrim i Eskilstuna. ”Jag flyttade för närheten till Strömsholm” säger Caroline om motivationen till den långa flytten. ”Jag hade en dröm om att jobba på Strömsholms Djursjukhus efter lite fortsatt utbildning”  

Efter att Caroline flyttat till Eskilstuna och öppnat sitt eget hundtrim köpte hon sin första egna valp, en tervuren tik vid namn Fantastiska Flikka.
Caroline hade drömmar om att bli hundförare och anmälde så småningom sig och Flikka till räddningshundsutbildningen i Stockholm.
År 2015 låg ekipaget i hårdträning för personsök. Caroline och Flikka fick stora lovord om framtiden.

”Det var en del som var skeptiska till att Tervuren skulle kunna vara så driven och duktig. Tyvärr har de långhåriga belgarna dåligt rykte. Men Flikka har fått många att ändra uppfattning” säger Caroline om minnena från räddningshundsutbildningen.

Men en olycka blev avslutet på utbildningen. Flikka gjorde sig illa under ett personsök och fick därefter svårt att markera på figuranten på ett korrekt sätt. Caroline valde av att avbryta utbildningen.
Därefter har Caroline tävlat i Agility, K9 biathlon, rallylydnad, sök mm. Alla med fina resultat.

Idag är Flikka pensionär och bor tillsammans med Caroline, hussen Tobias och ”lillasyster” Trix i en villa tillbaka i Dalarna. ”Till våren flyttar det in en ny stjärna – en Tervuren valp.
“Flikka fick pensioneras tidigt på grund av ryggproblem. Nästa valp kommer tävlas i sök och rallylydnad” säger Caroline om framtiden.


JENNIE BREEN – DJURSKÖTARE

Vackert beläget bland skog och öppna ängar ligger Krongårdens. En fristad för djur som farit illa, blivit övergivna eller plötsligt behövt lämna sina hem. Jennie Breen har sedan barnsben drömt om att kunna ge djur en andra chans, ett andra hem. Sommaren 2007 blev drömmen verklighet när hon grundade verksamheten Krongårdens. Sedan dess har hon omplacerat omkring 200 djur om året till nya kärleksfulla hem.

Jennie är uppvuxen på bondgård. Tillsammans med sin mamma tog de ofta hand om hemlösa djur och gav dem en andra chans i livet. Ett liv som Jennie fortsatt att forma även idag.

”Idag är Krongrdens ett av Nordens största omplaceringshem för kaniner och andra djur” säger Jennie.

I tonåren studerade Jennie på ridgymnasium, läste djurvård och fristående kurser inom genetik, foderlära och sjukdomar.
Hon har även volontärarbetat utomlands i flera år med bland annat hundar och katter.

”Redan på dagis beskrev jag uppgiften ”vad är kärlek?” med att hjälpa och umgås med djur. Sedan har det bara fortsatt med djuren som fokus och högsta prioritering”
skriver Jennie på sin hemsida.

Som en del av sitt arbete deltar Jennie ofta i olika föreläsningar och kurser för att ständigt utveckla sin kunskap om djuren hon sköter. Hon välkomnar familjer och privatpersoner till sin gård för att umgås och träffa djuren. Det hjälper djuren att socialtränas.
Det är viktigt för Jennie att djuren har tillgång till ett naturligt, aktivt liv fullt av berikningar. Verksamhetens mål är att öka djurens status i samhället och få människor att lära sig känna medkänsla och respekt för djuren.
Utöver verksamheten att rädda hemlösa djur driver Jennie också ett hunddagis och pensionat på gården. Något som underlättar för många djurägare i hennes närområde.

För att stödja Jennie och hennes fantastiska arbete kan du läsa mer på hemsidan http://www.kronogardens.se


MALIN HULTMAN – FÖRFATTARE OCH DJURFOTOGRAF

Författaren och djurfotografen Malin Hultman har ett brinnande intresse för djur. Redan som barn var Malin aktiv inom djursporten kaninhoppning. Intresset fortsatte i vuxen ålder och idag driver Malin egen kaninuppfödning av rasen Rysk kanin.

”Det viktigaste inom avel enligt mig är att vara noga med att utesluta djur och linjer som inte är bra att avla på. Bara för att en kanin lyckats bli Champion i utställning så betyder det inte att den måste avlas på. Kaninernas psyke går före en titel i mina ögon” säger Malin.

År 2019 debuterade Malin som författare tillsammans med kollegan Mikaela Käll. Faktaboken ”Sanningen om kaniner” syftar till att höja kaninens status som husdjur samt verka utbildande för djurägare. Boken har även översatts till engelska och säljs idag över hela världen.

”Målet med boken var att få ut korrekt information om kaniner och dess beteende. Det finns så lite kunskap om kaniner. Tidigare faktaböcker om kaniner har en hel del fakta-fel. Därför kände vi att det var dags med en ny bok med korrekt information baserad på studier om kaniner och deras beteenden” säger Malin.

Nästan alla bilder i boken är fotograferade av Malin. Utöver sitt författarskap är hon också frilansfotograf och inriktar sig främst på husdjur. Hennes fantastiska bilder visas bland annat här på djurskötarkurs.se.

”Jag som fotograf älskar att fånga ögonblick på mina egna och andras djur. Man kan få så många fina och roliga bilder på djur då de är spontana. När det gäller kaniner så är det sällan man kan få en kanin att göra som man vill på en bild. Jag lär känna mina djur på en sådan nivå att jag många gånger förstår vad det är de kommer göra här näst. Detta då man studerar deras rörelser för att kunna få ut det bästa i en bild.” säger Malin.

För att läsa boken ”Sanningen om kaniner” finns den att köpa här: https://www.bokus.com/bok/9789176999363/sanningen-om-kaniner-ett-missforstatt-sallskapsdjur/


MOA NÄSLUND – INFLUENCER OCH DJURFOTOGRAF

Moa Näslund är kanske mest känd via kontot exempelthebunny som år 2018 uppnådde hela 190k följare på Instagram. Kontot är tillägnat Moas dåvarande kanin Exempel som blev en internationell succé!

”Jag laddade upp bilder och videor på Exempel och började dessutom lära honom olika tricks. Det var då han började få fler och fler följare. Allt eftersom jag lärde mig mer om kaniner så lade jag även upp lite faktatexter. Fick dessutom frågor som både jag och följarna svarade på, det blev som ett litet community!” säger Moa.

Människor ifrån hela världen förälskade sig i den vita kaninen med den bruna nosen som kunde åka skateboard, nicka med huvudet på kommando, utföra trix och var överlägset bäst på gos!
Idag driver Moa kontot Nykobunny med sin chockladbruna följeslagare Nyko.
Även detta konto har nått ett enormt följarantal över hela världen.
Förutom sin framgång på sociala medier har Moa arbetat inom zoo fackhandeln och mött djurägare i behov av hennes kunskaper.
”Det absolut bästa med att arbeta i djurbutik, utom att träffa alla söta hundar och mina underbara kollegor, var att kunna hjälpa kunderna!” säger Moa.
Det är viktigt för henne att nå ut med korrekt information och kunskap till djurägare.
Ett annat stort intresse för Moa är fotografering.

”Jag älskar både djur och fotografering, vilket är en av anledningarna till att jag allra helst fotograferar djur och inte människor. Jag började fotografera 2011, när jag skaffade min kanin Exempel. Nu, 9 år senare är det något jag älskar mer än någonsin! Att få träffa nya, trevliga människor och deras underbara djur”

För att följa Moa, se hennes fantastiska fotografier och lära känna kaninen Nyko. Kika in @Nykobunny på Instagram!


VICTORIA GEHRKE – PROGRAMDIREKTÖR FÖR GUNUNG PALUNG ORANGUTAN CONSERVATION PROGRAM.

Victoria Gehrke, en tidigare kursdeltagare hos djurskötarkurs.se arbetar idag med utrotningshotade primater i Indonesien. Hennes stora intresse för bevarandeprojekt fick henne att flytta runt hela jorden för att uppfylla sina drömmar.

År 2018 fick Victoria ett jobberbjudande som programdirektör för ett bevarandeprojekt i Borneo, Indonesien. Gunung Palung Orangutan Conservation Program är ett världsledande projekt inom bevarande av Orangutanger. Något som ligger Victoria väldigt varmt om hjärtat. I början av år 2019 flyttade hon från Sverige för att bosätta sig i Indonesien.

”I ärlighetens namn, det är alltid tjänsten eller projektet som lockar mig utomlands snarare än landet i sig. Jag kände att jag kunde bidra till projektet och hjälpa till att utveckla det samtidigt som det har lärt mig massor”
säger Victoria.

Hon berättar också om två viktiga saker vi människor kan göra för att motverka illegal handel med djur världen över, nämligen att sluta köpa importerade, exotiska husdjur. Hur väl dokumenterade de än må vara så är det enkelt att förfalska dessa dokument. I Sverige rör det sig vanligast om olika arter av reptiler och exotiska fåglar.

”Det andra är att anmäla och INTE dela eller gilla bilder eller videos på sociala medier som visar vilda djur utanför deras naturliga miljö iförda blöjor, utförande konster eller bärande kläder. Bilder som dessa bidrar bara till en ökning av problemet och en ökad efterfrågan av vilda djur som husdjur” säger Victoria.

Här finns en guide om hur man ska tänka gällande primater, men den är lika relevant även för andra djurarter. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ajp.23079
(OBS. artikeln är på Engelska)


Vill du synas här?
Mejla info@djurskotarkurs.se och berätta mer om dig och ditt
djur-yrke/hobby.