Hemma-apoteket för kaninägare

Kaninen Nyko på besök hos veterinären.

Varje djurägares mardröm är när vår fyrfotade vän blir sjuk.
Kaniner är känsliga små djur. Blir kaninen sjuk blir den snabbt sämre och ett veterinärbesök behöver ske omgående om man misstänker sjukdom. Här nedan följer en “bra-att-ha” lista på apoteksprodukter att ha hemma ifall olyckan eller oturen skulle vara framme.

Oxbow Critical Care

Detta fiberpulver har räddat många kaninliv vid plötslig förstoppning. Kaniners mage och tarmsystem är känsligt och det är inte ovanligt med förstoppning eller rubbad tarmflora, speciellt vid miljöombyten, stress eller fällperiod. Blanda pulvret med vatten och ge i munnen med spruta eller blanda till gröt om kaninen äter självmant. Pulvret innehåller samtliga näringsämnen och verkar aptitretande för herbivorer. En produkt att lägga på minne som djurskötare!


Minifom

Minifom orala droppar ges till kaniner som har gasbildning i tarmen och uppvisar smärta. Minifom lindrar kolikbesvären genom att bryta ner skum och luftbubblor i tarmen. Ämnet verkar i tarmen och tas inte upp av kroppen.

OBS! Misstänker du att din kanin har ont i magen eller verkar uppblåst ska du genast kontakta en veterinär. Att ha produkter hemma kan hjälpa innan första undersökningen av veterinär. Rådfråga alltid veterinären innan du ger denna produkt till kaninen då mängden kan skilja sig beroende på storleken på kaninen. OBS!Sårvårdsprodukter

Koksaltlösning, sårdesinficering, gasbinda och wet-flex bandage är klassiska sårvårdsprodukter. Allt dessa finns att köpa på ditt närmaste apotek om olyckan skulle vara framme. Det kan också vara bra att lära sig stoppa en blödning och spjäla ett skadat ben.

Kontakt med veterinär

Misstänker du att din kanin är sjuk eller har ont är det viktigt att ta kontakt med en veterinär INNAN du påbörjar eventuell behandling hemma. Tecken på smärta kan vara aptitlöshet, apati, kraftiga flåsningar eller plötslig aggressivitet.

Det är alltid en bra idé att ha sin kanin försäkrad. Om du har din kanin försäkrad i AGRIA har du fria samtal till den digitala veterinären FIRSTVET som finns som app i mobilen.