Hjälp! Min katt kissar utanför lådan!

Varför katter kissar utanför lådan kan bero på många olika orsaker.
Oftast beror det på någon form av oro eller otrygghet som katten känner i sin omgivning eller tillvaro.
Katter är vanedjur. De tycker om när saker och rutiner ser ut på samma sätt som det alltid gjort. Därför kan en liten förändring i omgivningen eller rutiner vara nog för en känslig katt.
Katten skapar sig en
“akut trygghet” genom att revirmarkera med urin på andra platser än i kattlådan.
Även om de vet precis var kattlådan finns.
Nedan följer några vanliga orsaker till att katter väljer att kissa utanför lådan. De flesta är enkla att åtgärda!

Fel sand i kattlådan

Har du nyss bytt sand i lådan? Köpt en ny sorts kattsand? Med parfym? grövre korn?
En förändring av innehållet i lådan kan vara besvärligt för en del katter.
En annorlunda doft som inte brukar vara där eller en obekväm känsla under tassarna kan vara nog för att katten ska välja en annan kissplats.
Kattlådan ska vara en trygg plats för katten att utföra sina behov. I det vilda är katten noga med var den väljer sina toalettplatser. Trots att katten är ett rovdjur är den också ett bytesdjur som inte får bli upptäckt av större rovdjur. Att täcka för sin doftande avföring och urin är jätteviktigt för katten. Doftar kattlådan redan av en främmande doft är det inte läge att använda den som sin egen plats, tycker katten.
Undvik att byta sand ofta.

För trång kattlåda

Katten vill ha utrymme att göra sina behov på. Det är viktigt för katten att kunna vända sig, hitta bekväm plats och dessutom ha utrymme för att täcka över från alla håll. För vissa katter är detta en lång procedur och en för trång kattlåda kan resultera i att katten väljer att kissa strax utanför.
“Nära nog” – Tänker katten…
Välj en kattlåda av större modell.

Fler katter på samma låda

Har man flera katter som behöver samsas om samma låda kan det bli problematiskt. När en katt använt en kissplats är det denne kattens revir och det är naturligt för andra katter att respektera detta. Men finns det inte några andra (bra) alternativ behöver dom samsas, helst i smyg.
En katt som beträder en annans revir kan ibland råka ut för det otäcka “att bli stirrad på”. De andra katterna kan sitta och lurpassa på väl valt avstånd för att sedan läxa upp katten som brutit mot den gyllene regeln. Detta vet katten om och kan ibland därför välja att kissa någon annan stans. Detta behöver inte betyda osämja mellan katterna eller att de börjar slåss.
Ha därför alltid minst lika många lådor som katter, gärna fler, gärna utan huva.

Förändring i hemmet

Köpt ny soffa? Möblerat om? Bytt gardiner? Vissa katter är jättekänsliga för förändringar i deras miljö och blir snabbt oroliga. Oro eller stress hos katter ter sig inte detsamma som hos hund där vi enklare kan se ett visst beteende som tyder på stress. Katter är ofta mer introverta och “tröstar” sig själva med att klösa på saker eller i värre fall, kissa.
Ibland upplever kattägare problem med att deras katter kissar i sängar eller på mattor. Man tvättar och hinner knappt lägga tillbaka tyget innan katten kissat igen. Doften av tvättmedel kan vara nog för att oroa känsliga katter som känner att de behöver revirmarkera där för att känna sig trygga.
Vid medvetna förändringar, använd Feliway Feromon-spray och spraya på det nya objektet för att ge katten en känsla av trygghet.

Förändringar i rutiner

Har husse eller matte fått nya arbetstider? Har du bytt foder eller utfodringstider? Har du fått en ny granne som har andra husdjur? Plötsligt veterinärbesök? Sjukdom hos husse eller matte? Graviditet? Ny familjemedlem?
Alla dessa tillfällen kan trigga en känslig katt kan känna sig otrygg eller orolig. För att skapa en trygghet snabbt väljer katten att markera sitt revir med det tydligaste de har, nämligen urinen.
Vid förändringar i rutiner, använd Feliway Feromon-adapter i eluttaget för att hjälpa katten känna trygghet i sin nya tillvaro.

Starka dofter

Tvätthögar, svettiga kläder, sängar och soffor är platser som doftar starkt av människa. Vi får komma ihåg att katter känner dofter bättre än vad vi människor gör. Dessa dofter kan ibland trigga katter till att vilja sätta sin egen doft där istället. Likaså kan det vara om katten känner doften av sin egen urin på exempelvis en matta. Detta kan bidra till att katten går dit och kissar igen. Detta är ju min kissplats! – Tänker katten.
Använd rengöringsmedel anpassade för katter som innehåller biologiskt nedbrytbara ämnen. Det är svårt att maskera biologiska ämnen (urin) med syntetiska rengöringssprayer.

Sjukdom

En katt som inte mår bra av någon anledning kan också känna behovet av att urinmarkera på olika ställen i hemmet. Man bör alltid kontrollera så att det inte är några fysiska fel på katten som plötsligt börjar kissa på andra ställen än i lådan. Urinvägsinfektion? Smärta? Förvirring (hos seniorkatter), eller andra orsaker.
Ha därför alltid en dialog med en veterinär om din katt plötsligt uppvisar ett annorlunda beteende.

Lycka till!