Hur gör jag min kanin tam?


Jag får ofta frågan av nyblivna kaninägare. Hur gör jag min kanin tam?
Med ”tam” menar man ofta att kaninen inte ska sprattla vid lyft, rivas, bitas eller vara rädd och springa undan. Man vill heller inte få sin inredning förstörd av vassa, ivriga kanintänder.
Den idealistiska bilden av en kanin som husdjur är en lugn, kelig kompis som gärna blir klappad och buren när som helst, som aktivt söker kontakt och som inte gör någon notis om oljud.

När jag förklarar för den nyblivna kaninägaren att det inte handlar om att göra kaninen ”tam” utan att skapa en tillit mellan kanin och människa blir många genast fundersamma.

Det är viktigt att tänka på att kaniner inte umgås med andra på sättet vi människor önskar umgås med kaninen. Det är inte normalt för kaninen att ofta bli berörd av andra. En kanin som berör en annan kan vara vid parning eller vid gemensam vila. Inte annars. Att bli klappad och lyft är därför ytterst onormalt och något man inte ska ta för givet när man tar hem en ny kanin till hushållet.
Ofta uttalas rådet ”Låt kaninen vara ifred någon dag innan ni börjar hantera den”
Det borde istället rådas ”Låt kaninen komma till er, inte tvärt om”

Börja med att skapa en kaninhage i hemmet. Där ni själva och kaninen har gott om plats.
Efter någon vecka av bara tillsyn, mat, vatten, lugn och ro kan man sätta sig i hagen och läsa en bok eller sociala medier. Sitt stilla, lugnt och lägg något extra gott precis intill dig. Låt kaninen själv komma fram och äta ifred intill dig utan att du berör kaninen alls. Gör det till en rutin, gör det vid ungefär samma tid varje dag. Djur lär sig snabbt rutiner och förknippar din närvaro med något extra gott. När detta fungerar utan att kaninen uppvisar rädsla eller flyktbeteende kan du gå till nästa steg att ge det goda ur handen. När detta fungerar utan problem, prova klappa lite på kaninens nos eller sida. Inte ovanifrån, detta upplevs ofta som hotfullt.
Om kaninen ryggar tillbaka eller uppvisar någon form av obehag, har du börjat nästa steg för tidigt. Avbryt och gör ett försök igen nästa dag. Stressa inte, kaninen ska förknippa dina händer och närvaro med någonting positivt, inte något obehagligt.

Nästa steg kan vara att klappa försiktigt, och steget efter det kan vara att lägga godsakerna i knät och locka kaninen att hoppa dit. På så sätt inleder du ett naturligt steg till närhet och framtida lyft, helt på kaninens initiativ.
Om kaninen ryggar undan eller springer iväg gick du för snabbt fram.
Till en början, med en kanin du bygger tillit med, låt någon utomstående sköta kloklippning och sådant som kan upplevas obehagligt.

När kaninen lärt känna dig, dina dofter och era gemensamma rutiner skapas en trygghet där kaninen förstår vad som kommer att hända och hur du som människa beter dig. Du lär dig samtidigt vad din kanin tycker är okej och inte okej, vad den tycker om och vad den tycker är otäckt. Detta är vad jag menar med tillit. När tilliten fungerar kan du som människa avnjuta en fantastisk livskamrat som du har lärt dig förstå, respektera och kommunicera med. Inte tränat att bli tam på människans premisser.

Principen med tillit är detsamma för alla djur.