Tovor i pälsen – Stort hälsoproblem

Att våra husdjur får tovor i pälsen är vanligt. Men visste du att kvarsittande tovor i pälsen också är ett stort hälsoproblem?
Det är inte bara av estetiska anledningar man behöver avlägsna tovor.
Det är också så att en tova i pälsen växer snabbt och blir så tät att huden under inte kan andas ordentligt. Detta leder till svampinfektioner, eksem, skavsår och smärta när djuret rör sig.

När en tova bildas i pälsen har den en tendens att snabbt växa sig tätare och större. Tillslut börjar tovan att nypa i huden under och tillåter inte huden att vara flexibel och andas. Detta orsakar smärta och obehag för djuret och det är inte ovanligt att man ser både sår, eksem och svampinfektioner i huden när man avlägsnar en tova som suttit länge.
Det finns också fall där huden under tovan förlorat blodtillförsel på grund av täta, stora tovor.

Borsta dagligen

Oavsett om djuret uppskattar borstning eller ej så måste man se till att borsta igenom hela djuret dagligen. Speciellt på semi- och långhåriga djur som är mer angelägna att få tovor. Att djur inte sköter sin egen päls kan bero på många olika anledningar, smärta i munhåla, övervikt, smärta i leder, osunt leverne eller annan sjukdom. Det kan också bero på att djuret ofta blir klappad av människor som inte haft rena händer. Detta bidrar till flottig och smutsig päls som blir svår för djuret att rengöra själv.

Att djuret uppträder motsträvigt vid pälsvård kan bero på smärta vid pälsvård på grund av tovor, tidigare minnen av tovor som gjort ont att avlägsna eller dåliga rutiner för pälsvård och hantering av djuret. Oavsett är det viktigt att genomföra pälsvård för djurets hälsa. Kan man inte göra det själv bör man be någon kunnig hjälpa till regelbundet.

Använd rätt pälsvårdsprodukter

Rakapparater

Oster, Moser och Andis är tre exempel på bra maskiner för husdjursbruk. När man väljer en maskin är det viktigt att ta reda på vilken typ av päls man ska klippa. Långhåriga katter, schäferpäls, pudelpäls och liknande behöver kraftiga maskiner för att inte göra illa huden eller “tugga” sig genom pälsen. Sladdlösa, klenare maskiner kommer inte att orka klippa denna typ av päls utan är mer lämplig för korthåriga djur utan tät underull.
Det är också viktigt att välja rätt skär till rätt päls. De olika skären klipper olika pälstyper och lämnar olika längd kvar. Var noga med att läs på respektive skär vad den är lämplig för.
Det finns också distanskammar att sätta på skäret för att lämna ännu mer päls kvar på djuret. Vid täta “kak-liknande” tovor används ett s.k kirurgskär för att komma under tovan. Detta skär lämnar väldigt lite päls kvar på djuret.

Stålkam

Kammar används för att reda ut tovor och förhindra uppkomst av nya. Man kommer ner djupt i pälsen och kan kamma ur underullen. Välj glesa kammar för tjock, lång päls. Till exempel Collie och långhårig schäfer.
Tätare kammar för exempelvis golden retriever, katt, kanin eller marsvin. Vissa kammar har roterande piggar eller piggar med varannan kort, varannan lång. Dessa är jättebra för tovutredning.

Borste & Karda

Borstar eller kardor används på lång päls för att reda ut små, lösa tovor och borsta ur lös underull. Vissa kardor görs med små “plastpluppar” på ändarna. Dessa är snällare mot huden och lämnar inte efter sig små rivsår.

Knivborste

Borstar som är böjda som krokar med rakbladsvassa knivar på insidan av böjen. Dessa används vid lösa tovor för att slippa klippa bort tovan och lämna ett fult hack i pälsen. Man skär istället loss tovan från undersidan. Ej lämplig att användas om tovan sitter tät mot huden. Framförallt på katt och kanin som har väldigt elastisk och känslig hud.

Pälshandske

En vante som används vid fällning. Man klappar djuret över kroppen och får samtidigt bort lös päls, men inga tovor. Vissa produkter kan också användas på kläder och möbler.

Schampo & Balsam

Att använda ett schampo öppnar upp hårstrået och avlägsnar smuts och fett. Ett balsam återsluter hårstrået och förhindrar att smuts och fett fastnar lika lätt. Använd schampo och balsam med så lite parfym som möjligt om djuret är känsligt. Undvik att bada smådjur då detta kan vara extremt stressfyllt för dom. Undvik också att bada ett djur med tovor då tovorna drar ihop sig och blir ännu tätare än innan.

Balsamspray

En spray att använda på torr päls för att enklare kunna reda ut tovor i pälsen.

Tips – Att klippa tovor hemma

Att klippa tovor med sax går bra ifall tovan inte sitter tätt intill huden. Ibland bildas tovor så tätt intill huden att de är svårt att få in ett finger mellan huden och tovan. Dessa tovor klipper man inte utan rakar bort.
Katter och kaniner har relativt elastisk hud. skulle man råka snitta huden med en sax fläker huden ut sig och kan bli otäcka sår. Hundars hud är mer lik människans, den fläker inte upp sig på samma sätt.
Att klippa täta tovor med sax är väldigt riskabelt. Likaså att använda en knivborste. Använd endast dessa redskap till lösa tovor där du kan få in minst ett finger mellan tova och hud.