Hare eller kanin?


Så här på våren är det många människor som plockar in harpaltar i tron om att det är övergivna kaniner. Detta är ett stort problem som uppstår varje år.

En hare ger sina ungar tillsyn ungefär 2 gånger om dagen. Övrig tid ligger ungarna och väntar där mamman lämnade dom. Allt är i sin ordning.
Så länge människan övervakar ungarna med tillsyn så kommer inte haren att gå fram till sina ungar. Är du osäker på om du hittat en harpalt eller en kaninunge? TA INTE IN DEN utan fotografera och ring en viltvårdare.
RÖR INTE UNGEN. Här ovan har jag fått låna en bild som visar skillnaden mellan en harpalt och en viltgrå kaninunge. En harpalt har oftast lite längre ben med kortare päls. Mer markant teckning i pälsen samt en vit fläck i pannan. Harpalt (överst) Kaninunge (underst)

Vi hjälps åt att dela detta inlägg så att inte fler harpaltar behöver sätta livet till i vår på grund av misstag från oss människor.