Registrera din katt hos Jordbruksverket år 2023

Den 1 januari år 2023 trädde en ny lag i kraft i Sverige. Alla katter ska registreras hos Jordbruksverket.
Detta gäller alla katter oavsett om de bor ute eller inne eller om de redan är registrerade i något annat frivilligt register, exempelvis SKK eller SVERAK.
Undantag för kravet är de katter som är födda före den 1 januari år 2008.
För att registrera katten behöver den vara ID märkt. Om din katt inte är ID märkt ska du boka tid för detta hos din veterinärklinik. Kattungar ska ID märkas och registreras innan de blivit 4 månader gamla.

Den nya lagen har tagits fram dels för katter som sprungit bort och dels för ett steg i rätt riktning för att öka katters välfärd och status bland kattägare.
Djurskyddet i Norra Halland uppger att bara under år 2022 tog de hand om 170 katter som sprungit bort. Det blir svårare om inte omöjligt att återförena en bortsprungen katt med sin ägare om katten inte är ID märkt och registrerad.
Agria Djurförsäkring uppger på sin hemsida att ingen vet säkert exakt hur många hemlösa katter det finns, men uppskattningsvis rör det sig om 100 000 katter som sprungit bort eller blivit övergivna av sina ägare.

Trots den nya lagen och att det nu gått ett par månader sedan den trädde i kraft har bara var femte katt av de 1,4 miljoner som finns i Sverige registrerad hos Jordbruksverket uppger SVT nyheter.

Kanske beror det på de tekniska problemen som Jordbruksverket flaggade för i början av året när de bad kattägare vänta några veckor med registreringen. Men nu när allt är fungerande finns inte längre några ursäkter. Tillsammans hjälps i åt att höja kattens status och välfärd!

Har du glömt registrera din katt? Gör det snabbt och enkelt via Jordbruksverkets hemsida: https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/katter/marka-och-registrera-katter